Prentenboek Kinderboekenweek :Tweeling - Mylo Freeman

Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich helemaal een tweeling! Dan ontmoeten ze twee meisjes die er precies hetzelfde uitzien. En zij beweren een ECHTE tweeling te zijn… (flaptekst)

 

Een prentenboek geschreven en geïllustreerd door Mylo Freeman. Nog nooit heb ik een boek van deze auteur/illustrator gelezen of bekeken. Geen idee waarom niet: de boeken trokken nooit mijn aandacht. Nu, met alle aandacht rondom de Kinderboekenweek, kon ik er niet omheen. Het boek is gekocht, gelezen en bewonderd.

 

Het thema van de Kinderboekenweek ‘En toen?’ komt maar zijdelings voorbij in het boek. Ze hebben op school een verkleeddag, met als thema geschiedenis – en dat is alles. Robbie en Roef gaan verkleed als ridders, want dat vinden ze erg leuk. Ik vind het wel jammer dat het thema niet prominenter naar voren komt, want het is een ontzettend mooi thema waar echt iets mee gedaan had kunnen worden. Op deze manier lijkt het meer een ‘gewoon’ prentenboek in plaats van HET prentenboek van de Kinderboekenweek.

 

Mylo Freeman geeft in veel interviews aan dat ze een missie heeft: meer positieve representatie van kinderen van kleur. Deze missie heeft de bovenhand in dit boek. Robbie en Roef zijn een tweeling, ondanks het verschil in huidskleur. Dit is de rode draad van het prentenboek. De conclusie van het boek, ik zal hem niet verklappen, gaat erg kort door de bocht. Daar had wat mij betreft wat langer over gedaan mogen worden.

 

De illustraties zijn hartstikke vrolijk om naar te kijken en springen van het papier. Je ziet de kinderen rondrennen en plezier hebben. Mylo Freeman gebruikt vrolijke kleuren en witte achtergronden. Hierdoor word je niet afgeleid door andere dingen en ben je helemaal gefocust op het verhaal en de tweeling.

 

Het is een leuk prentenboek, maar voor HET prentenboek van de Kinderboekenweek is het wat karig. Voor een ‘gewoon’ prentenboek is het erg fijn om te lezen en te bekijken. Er zijn veel mogelijkheden om met kinderen te praten over het verschil tussen de jongens. Als Mylo Freeman zo door blijft gaan, dan moet haar missie zeker lukken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb