Van rare ridders tot vechtende vikingen - Marianne Busser & Ron Schröder & Mark Janssen

Heb jij ook weleens terug in de tijd willen gaan met een tijdmachine?

Zeggen jouw ouders soms ook dat vroeger alles leuker was?

Heb jij ooit gehoord hoe de Romeinen poepten?

En wist je al dat buskruit bij toeval werd uitgevonden?

 

Je leest er alles over in Van rare ridders tot vechtende Vikingen! flaptekst)

 

Speciaal voor de Kinderboekenweek heeft het auteurskoppel Marianne Busser en Ron Schröder een versjesboek gemaakt met het thema geschiedenis. Twaalf fonkelnieuwe versjes over verschillende gebeurtenissen uit de geschiedenis. Hoe het buskruit is uitgevonden, de eerste stap op de maan en  hoe Hugo in een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein.

 

De versjes zijn vrolijk en, zoals ik gewend ben bij Busser en Schröder, een feest om te lezen. Versjes lijken zo simpel om te maken, maar is beslist niet zo  gemakkelijk als het lijkt. De zinnen moeten vloeiend voor te lezen zijn en het ritme moet helemaal kloppen. Marianne Busser en Ron Schröder doen dit met klasse.

 

Ze hebben ook al erg veel boeken met versjes gemaakt. Denk maar aan De Poepfabriek, Allemaal Vriendjes, Kwallenpap en Slakkenvla en De Scharrelboerderij. Het grappige is dat ze in Van rare ridders tot vechtende Vikingen wat meer spelen met de vers-vorm. Het ene versje rijmt helemaal niet, bij het andere vers rijmt de tweede regel op de vierde regel en kijk zelf maar eens verder. Je komt verschillende soorten versjes tegen.

 

Dit maakt het boek net iets minder toegankelijk voor jonge kinderen die net zelf kunnen lezen. Sommige teksten lijken best lang en bij andere is de rijm moeilijk te vinden. Maar als voorleesboek is dit weer een echte topper van dit auteurskoppel.

 

De illustraties zijn van Mark Janssen (bekend van onder andere Eiland en Stop, Monsters!). Zijn prenten zijn weer van hoog niveau. De vrolijke kleuren spatten van het scherm en je blijft je vermaken met de illustraties. Neem bijvoorbeeld de prent bij het versje over Barnum en zijn rariteitencircus. De gezichtsuitdrukkingen van de mensen zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.