Dag, Sinterklaasje - Jacques Vriens & Marja Meijer

Opnieuw een gouwe ouwe van Jacques Vriens die in een nieuw jasje wordt uitgegeven. Maar bij dit boek is zelfs de tekst aangepast naar deze tijd. Want de eerste uitgave dateert alweer van 1983 en er is sindsdien het een en ander veranderd in onze Sinterklaas-traditie. In het boek uit 1983 komen nog zwarte pieten voor, in deze nieuwe uitgave zijn het allemaal andere soorten pieten. Een roetveegpiet, een Pieta en ook Pieten zonder roetvegen. Dit wordt iets te opvallend uitgelegd, zelfs meerdere keren. Hierdoor wordt de nadruk op deze verandering wel erg duidelijk en dat is niet nodig, want de jonge kinderen van nu weten niets van de eerdere Pieten en accepteren de nieuwe Pieten zonder nadenken.

 

Dag Sinterklaasje is in mijn herinnering een ontzettend leuk en vrolijk Sinterklaasboek dat helemaal de Sinterklaassfeer ademt. En dat is het gelukkig nog steeds. De spanning van de kinderen is voelbaar Vriens vertelt allemaal leuke verhaaltjes over het Sinterklaasfeest die nog steeds actueel zijn. Kinderen die dit boek nu voorgelezen krijgen, zullen zich goed kunnen herkennen in Lieke en Sam.

 

Een andere grote verandering in het boek zijn de kindernamen. Waar de hoofdpersonen in 1983 nog Wouter en Mieke heetten, zijn de namen nu veranderd naar Lieke en Sam. Wat mij betreft niet eens nodig – en niet alleen door mijn persoonlijke voorkeur (ik heet zelf Wouter). Het boek werd eerst aangekondigd met de namen Marieke en Willem en daar was ik erg verbaasd over, want die namen klinken niet echt modern. Gelukkig is dit nog aangepast naar Lieke en Sam.

 

De illustraties van Marja Meijer zijn heel vrolijk en passend bij het verhaal. Ze zijn niet te druk maar wel sprekend. Je moet ze goed bekijken en de Sinterklaassfeer druipt ervan af. De voorkant is uitnodigend. Deze illustratie valt juist op door de vrolijke kleuren terwijl de illustraties in het boek in zwart-wit zijn. Maar dat houdt het boek rustig en past bij de opmaak. Ook de opmaak is een pluspunt. Op elke bladzijde is de tekst in twee kolommen opgemaakt. Dit leest heel fijn.

 

Een mooie heruitgave van een klassieker die op deze manier nog jaren mee kan. Zelf ben ik opgegroeid met de illustraties van Dagmar Stam en die mis ik af en toe wel. Maar de illustraties van Marja Meijer zijn hartstikke leuk en passend bij deze tijd.Het is midden in de nacht en iedereen slaapt. Papa, mama, Lieke en Sam. Overal in huis is het donker behalve bij Lieke op de kamer, want daar schijnt de maan naar binnen. Lieke wordt er wakker van en kan niet meer in slaap komen. Ze denkt aan Sinterklaas. Morgen komt hij aan met de stoomboot. Morgen zal Lieke hem zien, van zo dichtbij dat ze hem een hand kan geven. Zou Lieke dat durven? Voor Sam en Lieke breekt een spannende tijd aan, met schoen zetten, verlanglijstjes maken en veel sinterklaasliedjes zingen! (flaptekst)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb