Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten - Thiago de Moraes


Reis mee naar het oude Egypte…

… maar pas op voor mummies en hapgrage krokodillen!

 

Harry weet het zeker: een tijdreis naar het oude Egypte stond níét op zijn lijstje van vandaag. Maar door een bizar ongeluk bevindt hij zich ineens in het land van de farao’s. Lukt het hem om daar nieuwe vrienden te maken en te wennen aan zijn nieuwe school (waar hij rare gymlessen krijgt)? Hoe komt hij ooit weer thuis? En belangrijker nog: hoe blijft hij uit handen van krokodil Bekkie en alle andere gevaarlijke huisdieren? (flaptekst)

Een boek over het oude Egypte, een graphic novel zoals de uitgeverij het omschrijft. Bij dit soort boeken ben ik altijd een beetje sceptisch. Want in welke mate kunnen ze het oude Egypte goed omschrijven? Klopt het met alles wat wij weten over het land? Of is het allemaal verzonnen om maar leuk te zijn in het boek?

 

Allereerst is dit niet zomaar een boek. Er staan veel energieke illustraties in, in het zwart-wit en een steunkleur: geel. Dit zorgt ervoor dat het boek aanspreekt als je binnenin kijkt; het is anders dan andere boeken. Zelf zou ik het geen graphic novel noemen, daarvoor is er te veel tekst en zijn er te weinig afbeeldingen.

Het is een beetje een combinatie van een kinderboek en een graphic novel. En dat maakt het in de praktijk wel een prettig leesbaar boek.

 

Het verhaal is ontzettend grappig en onrealistisch. Maar de omgevingen en gebruiken van de Egyptenaren zijn goed omschreven en, voor zover ik dat kan beoordelen, realistisch. Deze combinatie tussen totaal onrealistisch aan de ene kant en toch een paar echte dingen aan de andere kant is leuk. Het is een vrolijk boek. Het verhaal wordt snel verteld en heeft een goede opbouw.

 

Helaas is niet overal duidelijk wat echt waarheid is over het oude Egypte en wat niet. Dat kan voor verwarring zorgen. Je moet dit boek zeker niet zien als een geschiedenisboek. Neem alles wat je leest met een korreltje zout.

 

Maar daarnaast is het een leuk en fijn boek om te lezen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.