Patroon - Marco Kunst


In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment met een hamer en een oude kogel. Maar het gaat gruwelijk mis en Mees sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel.

 

Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn, legt juist een vreselijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken lijkt te hebben met de dood van Mees.

 

Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt? (flaptekst)

Een nieuw boek van Marco Kunst. Dat is echt iets om naar uit te kijken. Na in 2020 Het verlangen van de prins en in 2021 Offline is er nu Patroon. Het bijzondere aan deze drie titels is dat het alle drie totaal verschillende boeken zijn. Het verlangen van de prins is een ouderwets sprookje in de stijl van Paul Biegel. Offline daarentegen is  een science-fictionverhaal en speelt zich af in de toekomst. En Patroon lijkt weer iets totaal anders. Een young adult boek met een op het eerste gezicht pittig onderwerp.

 

‘ Pittig’ is het woord dat dit boek goed omschrijft. Van het verhaal tot de manier van schrijven en de boodschap. Het is allemaal pittig. Vanaf de eerste zinnen kun je het boek niet meer wegleggen: Mees is vanmiddag gecremeerd. Verbrand. En ik was er niet bij.

Je weet meteen dat er iets aan de hand is en dat er meer speelt dan je op het eerste gezicht zou denken.

 

Het bijzondere is  dat het lijkt alsof dit boek door een zestienjarige is geschreven. Het taalgebruik, de korte zinnen en de manier van vertellen zijn geloofwaardig. Ik ben zelf geen zestien meer, maar volgens mij komt dit redelijk overeen met de gedachtegangen van een zestienjarige. Doordat Kunst dit dusdanig goed doet, komt de gehele situatie dicht bij. Wat als? Wat als je zelf iets in je leven anders had gedaan? In dit boek is het wel heel heftig wat er is gebeurd door één onverantwoorde keuze - en daardoor wordt je hele leven op zijn kop gezet.

 

Er is meer. Want Mylo’s vader is vertrokken toen Mylo nog heel jong was en daarna heeft Mylo nooit meer iets van hem gehoord. De vader van zijn vader, Mylos opa, is nog wel in beeld. Later blijkt dat opa eigenlijk iets probeert goed te maken. Dat heeft Mylo wel door en samen gaan ze naar Amerika, het geboorteland van opa en nu het thuisland van Mylo’s vader. Ineens neemt het verhaal een andere wending. Een roadtrip in dit heftige verhaal? Maar het klopt. En de beschrijvingen van Kunst van de Amerikaanse stranden en stadjes is beeldend. Je hebt meteen een idee hoe deze plekken eruitzien.

 

Wanneer je denkt het heftigste van het verhaal gehad te hebben, blijkt dit zeker niet het geval te zijn. Op het eind komt Mylo voor een zware keuze te staan, die hard kan binnenkomen bij de lezer. Waarschuwing: lees dit boek niet als je moeite hebt met depressies en eventuele acties die daarbij kunnen horen, zoals zelfverminking en/of zelfmoord.

 

Kunst heeft een redelijk kort en bondig boek geschreven over een heftig onderwerp. Hij heeft dit goed uitgewerkt, zodat de lezer alles samen met de hoofdpersoon beleeft en naar een oplossing probeert te zoeken. Zoals gezegd kan het verhaal hard binnenkomen en gebeuren er moeilijke dingen. Verwacht zeker geen sprookje zoals Het verlangen van de prins! Passend bij de gebeurtenissen in dit boek is het taalgebruik, waarbij bijvoorbeeld af en toe wordt gescholden. Al met al betekent dit dat het boek niet geschikt is voor jonge lezers. Ik heb bewondering voor Marco Kunst. Zulke verschillende boeken en – in mijn ogen – allemaal goed. Een schrijver om in de gaten te houden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb