Het Kabouterboek

Kabouters bestaan. Echt waar. Of in ieder geval vertelt Loes Riphagen dat in haar nieuwe boek: Het kabouterboek. Er bestaan al meer boeken over kabouters, denk maar aan het bekende Dee Boskabouter van Rien Poortvliet. Zijn boeken en de televisieserie zijn erg bekend. Ondertussen zijn Poortvliets boeken misschien wat ouderwets, toch blijven ze wat mij betreft prachtig. Loes Riphagen komt met moderne kabouters, echt van deze tijd. Het is een uitdaging, want is er nog behoefte aan een boek over kabouters?

 

Het omslag is al meteen niet erg aansprekend. Het is vrij leeg en kaal, met maar één kabouter erop. Het blijkt een groot contrast met de inhoud. Want alle platen in het boek zijn vrolijk, vol en eigenlijk zoekplaten. Je kunt lang blijven kijken naar elke plaat. Er valt van alles te ontdekken, elke keer dat je het bekijkt opnieuw. Je kunt zien dat Riphagen lang heeft gewerkt aan dit boek. Er zijn erg veel platen, veel informatie en ze heeft echt een eigen wereld gecreëerd. Bijzonder knap hoe alles kloppend is. Je raakt verliefd op de huizen en de vermommingen van de kabouters. Sommige dingen zijn wel erg vies, maar dat is voor de doelgroep perfect. Loes Riphagen heeft duidelijk aan de kinderen én de voorlezer gedacht.

Het is een boek zonder een verhaal, eerder een kennismaking/encyclopedie  met kabouters en hun manier van leven. Na het lezen weet je precies hoe het leven van een kabouter eruitziet. Dat is erg leuk bedacht door Loes Riphagen!

 

Je moet houden van de tekenstijl van Riphagen. Het is vrij ruw en recht getekend en de poppetjes hebben een redelijke platte uitstraling. Met dieren, zoals in Coco kan het! werkt dit prima. Ik zou me kunnen voorstellen dat het met mensen/kabouters niet voor iedereen werkt. Voor mij werkt het wel. Ik vind het een prachtig boek dat ik zeker vaker ga bekijken.

 

Uitgeverij Gottmer heeft duidelijk alle vertrouwen in dit boek. Ze hebben het op een mooie manier vormgegeven, met een leeslint, dik papier en een linnen kaft. Erg fijn dat ze een boek zo mooi uitgeven! Dat maakt het een nog leuker boek.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb