Smartpark


Gijs zou het liefst non-stop gamen, maar zijn moeder vindt dat hij mensen in real-life moet ontmoeten.

Luus is verslaafd aan haar telefoon, maakt doorlopend selfies en lijkt vooral in zichzelf geïnteresseerd.

Stoere Hailey haalt graag stunts uit, die ze op TikTok zet.

En dan is er nog de slimme maar gemakzuchtige Delano die het schoolsysteem heeft gehackt.

 

Ze gaan allemaal naar Smartpark; een vakantieverblijf annex pretpark met zulke slimme apparaten dat ouderlijk toezicht niet nodig is.

In het begin lijkt alles ideaal. Tot de apparaten in moordlustige machines veranderen en de jongeren moeten vechten voor hun leven. (flaptekst)

Mirjam Mous is misschien wel mijn favoriete Young-Adult schrijver. De manier waarop zij de huidige generatie jongeren benadert, is bijzonder goed getroffen. Het lijken allemaal echte jongeren van vlees en bloed en hun denkwijze is ook kloppend. Haar laatste boek Otis’ redding was een schot in de roos. En nu is er weer een nieuw aandeel van Mous in de XS-reeks. Korte verhalen met actuele thema’s voor jongeren. Deze boeken zijn wat minder diepgaand, maar de delen die ik tot nu toe heb gelezen zijn erg prettig.

 

Het idee van dit boek is natuurlijk helemaal van deze tijd. Verslaafd zijn aan je telefoon, sociale media en gamen. Wie is het nu niet? De kritiek hierop komt voornamelijk van volwassenen en dit boek lijkt ook wel lichtelijk kritiek te leveren op deze verslavingen. Wat volgens mij terecht is, want er wordt wel heel veel op die telefoon gekeken.

 

Mirjam Mous heeft het thema op een subtiele manier verwerkt in dit boek. Ze geeft nergens echt kritiek, maar uit alles blijkt waarom dit boek is geschreven. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit één van de vier hoofdpersonen. Dat geeft een verschillende kijk op alle situaties én op elkaar. Bijzonder goed gedaan. Je hebt weinig tijd om echt goed kennis te maken met de personages, maar na het lezen van dit boek heb je wel het gevoel ze te kennen en hun ontwikkeling te hebben gezien.

 

Het einde is een leuk gevonden plot-twist. Misschien had er in dit verhaal wel meer gezeten: het is nu een kort verhaal, maar de personages hadden meer uitgewerkt kunnen worden, net als de tijd in het Smartpark. Al met al het is een fijn deel in de XS-serie, Mirjam Mous blijft een goede auteur voor deze leeftijd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.