Mijn vader in de mottenballen


Simon is tien jaar als zijn vader verdwijnt. Simons moeder is overstuur, maar zegt niets. Het enige wat Simon weet is dat ze spullen van zijn vader in dozen met mottenballen op zolder heeft opgeslagen. Buiten is de spanning net zo erg als thuis. Op school leert Simon hoe hij moet wegduiken als de atoombom valt. Wanneer hij met legoblokjes een ontwerp voor een schuilkelder heeft gemaakt, besluit hij zijn vader te zoeken. Hij vindt een agenda vol codes en denkt dat zijn vader bezig is met een geheime missie tegen de Russen. Dan ontmoet hij het wonderlijke meisje Jo, dat hem op verrassende wijze op het spoor van zijn vader brengt… (flaptekst)

Vorig jaar verscheen de historische roman Gevaarlijk water van Marte Jongbloed. Eerder las ik al wel wat boeken van deze auteur, maar die waren voor jonge kinderen. Gevaarlijk water vond ik een erg mooi boek over de Watersnoodramp. Het was toegankelijk, niet te lang en gaf een realistisch beeld van de situatie. Nu is er dus een nieuwe historische roman van Jongbloed. Ditmaal over de Koude Oorlog.

 

Na het lezen van dit boek ben ik vooral verrast. Want het boek ging totaal over andere dingen dan ik had verwacht. Ik kan natuurlijk geen spoilers geven, dus ik ga het uitleggen zonder precies te vertellen waar het overging. De vader van Simon verdwijnt en zijn moeder is best van slag. Simon gaat hem zoeken. Waar het verhaal begon als een boek over de Koude Oorlog, eindigt het boek als een jeugdroman die zich toevallig in die periode afspeelt. Want het gaat om hele andere dingen, de verhoudingen tussen familieleden en veranderingen daarin. Marte Jongbloed heeft het allemaal erg prettig beschreven. Het boek leest fijn terwijl de dreiging van de Koude Oorlog wel voelbaar aanwezig is. Deze dreiging verdwijnt wel meer naar de achtergrond naarmate je verder in het verhaal komt. Deze spanning zorgt voor een extra laag in het verhaal al voelt het nu alsof hier meer mee had gekund. Het verhaal eindigt best abrupt en er blijft nog iets aan me knagen.

 

Dat neemt niet weg dat het een erg mooi boek is over een actueel onderwerp, maar dan in een andere tijd. Zelf had ik redelijk snel door wat er ging gebeuren, maar dat heeft de doelgroep denk ik niet. Wat mij betreft schrijft Marte Jongbloed nog meerdere van deze historische jeugdromans.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb