Mevrouw Sinterklaas


Luusje heeft veel zin in de Sinterklaastijd, en ze vindt het geweldig om bij de intocht te zijn. Wat zou ze graag zelf Sinterklaas willen worden. Maar kan dat wel als meisje?


Op een avond vertelt haar moeder het wonderlijke verhaal van Sintele-Zij, de oude vrouw die vroeger op haar ezel bij de huizen langsging om te zien of de Sinterklaascadeautjes goed waren aangekomen. Maar is Sintele-Zij nog steeds actief? Is zij echt de vrouw van Sinterklaas? En wat heeft oma daarmee te maken? Samen met haar oudere broer Nick gaat Luusje op onderzoek uit in het huis van oma. En daarbij komen ze steeds meer verrassingen tegen… (flaptekst)

Elk jaar ben ik op zoek naar nieuwe Sinterklaasboeken. Ik ben een fan van het Sinterklaasfeest en volg de ontwikkeling van dit feest geïnteresseerd. De afgelopen jaren is er nogal veel veranderd en dat is ook terug te zien in de kinderliteratuur. Waar er eerst wat twijfel was durven verschillende auteurs nu toch aan om nieuwe Sinterklaasboeken te maken: denk aan ‘De Pieto-toets’ van Hans Hagen, ‘Sinterklaasliedjes’ van Mark Janssen,  ‘Daar is Sinterklaas’ van Vivian den Hollander en ‘De Pinguïnsint’ van Edward van de Vendel. Stuk voor stuk mooie nieuwe boeken over dit thema die helemaal passen in het huidige tijdsbeeld. Ook oudere boeken worden opnieuw uitgebracht, aangepast aan de normen en waarde van nu: ‘Dag, Sinterklaasje’ van Jacques Vriens en ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons zijn daar de grootste voorbeelden van. Beide ontzettend goed aangepakt.

 

Dit jaar waagt Thedo Keizer zich aan het schrijven van een volledig nieuw Sinterklaasverhaal. De titel roept meteen vragen op ‘Mevrouw Sinterklaas’. Want wie is dat? Heeft Sinterklaas een vrouw? Het boek is geschreven vanuit Luusje, een klein meisje. Het verhaal begint met de intocht en meteen wordt duidelijk dat haar oma Sinterklaas kent. Maar waarvan? Die avond vertelt haar moeder een verhaal over Sintele-zij, een oude vrouw met lange witte haren die rijdt op een grote zwarte ezel en controleert of alle kinderen leuke cadeautjes heeft gekregen. Bestaat deze vrouw echt? En wie is zij dan? Luusje gaat met haar broer op onderzoek uit in het huis van oma. En daar vinden ze steeds meer bijzondere aanwijzingen.

 

Thedo Keizer heeft een heerlijk Sinterklaasverhaal geschreven. De sfeer, de spanning en het gevoel van deze periode zit er volledig in verwerkt. Je voelt je bijna zelf weer een kind. Ook voor volwassenen is het verhaal over Sintele-zij interessant en maakt het nieuwsgierig. Samen met Luusje kom je er dus achter wie dit is en wat ze allemaal doet.

 

Nynke Talsma heeft prachtige illustraties gemaakt. De sfeer van het verhaal komt er volledig in terug. Haar kleurgebruik is mooi, niet flets en erg sfeervol. Fijn dat het boek is uitgegeven met illustraties in kleur: dit zorgt toch voor meer sfeer en maakt het een leuker voorleesboek.

 

Thedo Keizer en Nynke Talsma zijn erin geslaagd een eigentijds Sinterklaasverhaal te schrijven dat best wel eens een Sinterklaasklassieker kan gaan worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb