Robbie & Raffi - Zwerfkind van Adel - Janneke Schotveld & Georgien Overwater


Freule Robine leidt een luxeleventje en kan geen stap verzetten zonder haar butler Butler.

Het liefst zou ze Robbie willen heten, in een flat wonen en lekker voetballen op straat. Als haar ouders op zakenreis gaan ontsnapt ze aan Butlers toezicht. Ze besluit een week op straat te gaan zwerven om te bewijzen dar ze best voor zichzelf kan zorgen. Van haar nieuwe vriend Raffi leert ze hoe het is om een normaal kind te zijn, en dat valt niet altijd mee. Vooral omdat ze niet wil dat hij ontdekt dat ze van adel is. Ondertussen moet Robbie er ook nog voor zorgen dat Butler haar niet vindt, die ongerust de stad doorzoekt in zijn limousine…. (flaptekst)

 

Een boek van Janneke Schotveld (Superjuffie, Botje) zonder Annet Schaap. Dat ziet er wat vreemd uit. Beiden hebben bijgedragen aan het succes van de eerdere boeken. De vraag is of Janneke Schotveld zonder Annet Schaap net zo goed presteert.

 

Janneke Schotveld heeft weer een origineel idee en de uitwerking is zeer sterk. Schotveld is een ster in het beschrijven van kinderen en hun avonturen. Ik heb er bewust voor gekozen om niet als eerste boek een recensie te schrijven over het bekende en zelfs verfilmde Superjuffie, maar juist over een wat onbekender boek van haar. Zelf vind ik Robbie en Raffi origineler dan Superjuffie. Elk karakter dat in het boek voorkomt is nodig voor het verhaal, niets is overbodig. De spanningsboog, het ontwijken van Butler, is goed uitgewerkt en zorgt ervoor dat kinderen in het verhaal zullen blijven zitten en willen doorlezen (of worden voorgelezen).

Het enige nadeel aan dit boek is dat het vooral gaat om te bewijzen dat een kind zelfstandig kan zijn en dit kan wat belerend overkomen.

 

De tekeningen van Georgien Overwater zijn aanvullend voor het verhaal. Haar losse tekenstijl is fijn en ontzettend vrolijk. Dit maakt het bekijken van elke tekening weer leuk. Op de één of andere manier horen de tekeningen gewoon bij het verhaal en wordt het werk van Annet Schaap niet gemist.

 

Janneke Schotveld leverde met haar vierde boek misschien wel haar meest originele boek af. Ik kan niet wachten op haar volgende boeken.

 

 ©De Leesplank 2020


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.