Jack & Lev. De terugkeer van de Schaduwheer - Zutje & De Viss


Als Jacks hond voor zijn neus wordt ontvoerd, stort zijn wereld in. Hij is alleen en eenzaam. Zijn vader woont in het buitenland, zijn moeder is dood, en hij is overgeleverd aan de zorgen van zijn egoïstische tante. Dan ontmoet hij het vreemde meisje Lev dat hem doodleuk vertelt dat ze uit een andere dimensie komt. Als zij hem vraagt toe te treden tot een Geheim Genootschap, is dat het begin van een bizar avontuur. Samen met Lev en zijn beste vriend Fidel raakt hij verwikkeld in een strijd om de Fosgeniet. Hun grootste vijand: Skia Ombre, de kwaadaardige Schaduwheer. Jack ontdekt dat hij tot heel wat meer in staat is dan hij zelf ooit had gedacht… (flaptekst)

Alweer een boek dat in eigen beheer is uitgegeven. Zelf heb ik het ergens voorbij zien komen en toen intrigeerde het omslag mij al. Later werd ik benaderd door de schrijfsters met de vraag of ik interesse had het boek te lezen. Zeker!

 

En ik zal meteen met de deur in huis vallen. Ik lees vaker boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven, maar nu vraag ik me voor het eerst af waarom dit boek niet bij een ‘echte’ uitgeverij terecht is gekomen.

Ja, het heeft wat weg van Harry Potter, Lord of the Rings en De Grijze Jager. Maar is dat een negatief iets? Van tevoren zou ik misschien zeggen van wel. Maar dat is het in dit geval niet.

Er komen inderdaad wat dingen in het verhaal voor die je kunt herkennen uit één van de eerder genoemde boeken. Maar het is nergens storend en nergens echt precies overgenomen. Bovendien komen deze onderwerpen veel vaker voor in kinderboeken.

 

Dat komt toch voornamelijk door de schrijfstijl. Het boek leest lekker weg en is niet te moeilijk qua woordkeuze (al moet je soms wel goed nadenken maar dat komt door het verhaal, de andere dimensie en andere verhaalelementen). Al denk ik wel dat wanneer een uitgeverij zich met dit boek had bemoeid er dingen waren geschrapt, waardoor het verhaal wat overzichtelijker was geworden. Het boek heeft een redacteur nodig.

 

Maar verder is het verhaal origineel en zijn de hoofdpersonages goed uitgewerkt. Sommige bij-karakters zijn wel redelijk eendimensionaal, waardoor ze wat standaard en saai zijn. Denk bijvoorbeeld aan de tante bij wie Jack woont.

 

De boodschap in het boek is erg mooi. Het gaat over omgaan met mensen en hoe de wereld in elkaar zit. Zelfs hoogsensitiviteit komt terug. Hierdoor is er ruimte voor de lezer om na te denken óf ruimte voor een gesprek tussen voorlezer en luisteraar.

 

Ook de illustraties zijn het bekijken waard! Een mooie aanvulling op het verhaal. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.